Annelies Dorgelo

annelies dorgelo

Achtergrond

Ik ben opgeleid als technisch natuurkundig ingenieur. Na mijn afstuderen ben ik bij Philips Research begonnen als onderzoeker. Hier werkte ik jarenlang zowel in het binnen- als het buitenland als reliability scientist binnen de afdeling Semiconductors.
Tijdens mijn technische loopbaan volgde ik vele trainingen op het gebied van persoonlijke groei. En juist daar waar ik met mensen bezig kon zijn in plaats van met machines bleek mijn kracht te liggen. Ik besloot me toe te leggen op het begeleiden van mensen en na een intensieve post HBO opleiding tot coach ben ik met mijn eigen coachingpraktijk gestart. Deze ommezwaai is een van de beste keuzes geweest die ik ooit gemaakt heb, ik weet als geen ander hoe het is om op een doodlopend spoor te zitten en een nieuw pad in te slaan. Nu doe ik weer werk waar ik elke dag energie van krijg!
Ik ben als Europees gecertificeerd coach aangesloten bij de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) en werk volgens de door hen voorgeschreven ethische gedragscode. Wat niet iedereen weet is dat ik als coach ook beroepsgeheim heb. Vanuit deze basis bied ik een veilige, warme en eerlijke omgeving waar mijn cliënten zich kunnen ontplooien.
Wat mij kenmerkt: betrokkenheid, analytisch vermogen betrouwbaarheid, authenticiteit, doelgerichtheid en humor.

Wat is loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is een begeleidingsmethode waarbij vragen op het gebied van je ontwikkeling en loopbaan het vertrekpunt zijn. Voorbeelden kunnen zijn: het maken van loopbaankeuzes, leren omgaan met veranderingen, conflicthantering of persoonlijke effectiviteit. Maar ook het verbeteren van de balans in werk/zorgtaken of terugdringen van (werk)stress. Coaching is voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen, ongeacht leeftijd, opleiding of functie. Het is gericht op het nu en de mogelijkheden van de toekomst en staat nauwelijks stil bij het verleden. Het nemen van zinvolle vervolgstappen is het uiteindelijke doel zodat ik mezelf als coach overbodig maak en je weer zelf ‘bestuurder’ wordt (in plaats van ‘passagier’) op het gebied van je coachvraag.

Mijn werkwijze

Ik heb een heel aardse aanpak en werk volgens het ‘wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik’ model. Hierbij leer je stil te staan bij jezelf, je vaardigheden, talenten en wensen. Als dit in kaart is gebracht formuleren we (realistische) doelstellingen in je persoonlijke coachingsplan. Deze wensen worden vervolgens omgezet in actiepunten. Tussendoor wordt steeds geëvalueerd of we nog op het goede spoor zitten. Hiervoor werk ik heel concreet met reflectieformulieren. Als coach help ik je door middel van gesprekken en opdrachten. Hierbij stem ik af op jouw wensen en kijken
we samen wat goed bij je past. Elk traject is maatwerk! Als goede coach houd ik je een spiegel voor en geeft geen kant-en-klare antwoorden. Ik geef geen advies en los geen problemen voor je op, want ik ga er vanuit dat iedereen uiteindelijk zelf de beste antwoorden bij zich draagt. Het is mijn taak als coach je daarmee in contact te brengen. Door te luisteren zonder oordeel en er gewoon voor je te zijn, door de juiste vragen te stellen en te confronteren waar nodig ontstaat deze bewustwording. Pas als je je ergens van bewust bent, kan je er iets aan doen. Dat is de sleutel tot groei en blijvende verandering!

Missie

Mensen in een technische omgeving nemen vaak beslissingen op grond van hun ratio; het verstand. Het gevoel is maar al te vaak van ondergeschikt belang geraakt. Het is mijn missie je weer in contact te brengen met je gevoel en zo de balans verstand /gevoel weer in evenwicht te brengen. Ik zie tijdens gesprekken mensen weer opbloeien en groeien en zie het als mijn missie om professionele coaching laagdrempeliger te maken. Mijn motto is: ‘Word wie je bent !’

Weerbaarheidstrainer

Onlangs ben ik geslaagd voor de opleiding tot weerbaarheidstrainer.
Deze opleiding wordt gegeven door de landelijke  Stichting Omgaan met Pesten. Hoewel de opleiding zich met name op kinderen richt, komt pesten niet alleen op school voor…

Annelies Dorgelo: "Ook op het werk worden mensen  gepest, (verbaal) bedreigd of buitengesloten. Weerbaarheidstraining helpt dus ook bij het beter voor jezelf opkomen in werksituaties en het leren effectiever te communiceren met collega's en leidinggevenden. Mensen zijn zich er niet vaak van bewust dat de lichaamstaal die je gebruikt een grotere invloed heeft dan de boodschap die je wilt overbrengen. Hieraan werken kan enorm veel schelen in de manier waarop je benaderd wordt door de mensen in je omgeving.”

Weerbaarheidstraining kan in kleine groepjes of individueel gegeven worden. Annelies Dorgelo: " Het afgelopen jaar heb ik binnen mijn werk als coach bij de VHP2 al meerdere malen delen uit de training individueel kunnen toepassen. Dat werd als zeer waardevol ervaren.  Deze training is dan ook een echt goede toevoeging aan de methodieken die ik als loopbaancoach te bieden heb".