040 2116222
woensdag 6 juli 2022

Blog

3 april 2018 | Carri?rewending

Een carrièrewending. Heb jij het wel eens overwogen? Je carrière een keer laten maken. Een draai. Betekent dat dan rechtsomkeer maken? Of een totaal andere richting? Iets totaal anders gaan doen? Een stapje hoger op de ladder of juist bewust een stap terug? Zomaar een greep uit de vragen die bij me opkomen als ik aan een carrièrewending denk. 

Duidelijk mag zijn dat het geen gemakkelijke materie hoeft te zijn en dat het voor de een mogelijk een non-issue is en voor de ander juist een big issue. Hoe het ook zij, flexibiliteit is in de huidige tijden een groot goed en ik durf te stellen dat er voor een carrièrewending flexibiliteit nodig is. Als arbeidsjurist zie ik vele werksituaties waarbij flexibiliteit van mensen wordt gevraagd. Vrijwillig, maar helaas ook gedwongen. Het is niet altijd gemakkelijk om jezelf weer opnieuw op het spoor te krijgen. Zeker als je nog niet helemaal weet waar het spoor naartoe leidt. 

Het houdt me bezig, de arbeidsmarkt van nu. De vele keuzes die we hebben. Het grote beroep op de eigen verantwoordelijkheid die wordt gedaan. Ook als volwassenen is het niet gemakkelijk daar mee om te gaan en door de bomen het bos te blijven zien. Ik zie mensen verheugd nieuwe stappen maken, ik zie mensen onzeker en angstig nieuwe stappen maken. Dat mag allemaal en het maakt ons werk zo belangrijk en bijzonder. 

Als VHP2 hebben we alles in huis om onze leden te begeleiden als het om carrièrewendingen gaat. Van juridisch advies tot uitstekende loopbaancoaching. Het maakt me trots werkzaam te zijn voor een organisatie die echter zelf ook wendbaar en flexibel moet zijn in veranderende tijden. Voor mij is wendbaarheid en keuzes hebben in ieder geval een absolute must om mijn carrière interessant te houden. 

Een zeer interessant boek over carrièrewendingen is het boek ‘Remotie. Een stap terug is een stap vooruit’ van Tanja Verheyen en Bob Vermeir. In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op bijvoorbeeld situaties waarbij een werknemer een stap terug doet in zijn/haar carrière hetgeen voor diegene uiteindelijk een zegen blijkt te zijn. 

Ik ben benieuwd hoe jullie denken over wendingen in je carrière. Staan jullie hiervoor open, of hechten jullie aan de klassieke opwaartse lijn in de loopbaan? Laat het me weten op: 

Therese.beurskens@vhp2.nl.