Blog

1 juli 2019 | Vitaliteit

Jorg Sauer Jorg Sauer Via mijn blog wil ik met jullie delen wat mij bezig houdt over diverse onderwerpen, maar ik wil jullie ook aanzetten tot nadenken en misschien wel een reactie ontlokken.
blog email jorg.sauer@vhp2.nl

Duurzame inzetbaarheid is een van de belangrijkste thema's bij Cao-onderhandelingen voor de leden van de VHP2. Voor mij persoonlijk is het vergroten van het werkvermogen van werknemers een van de drijfveren van mijn werk.

Tot voor kort heb ik mij op dat vlak vooral gericht op het in kaart brengen van de competenties die nodig zijn om je werk te kunnen behouden en om nieuw werk te kunnen verkrijgen. Ik besefte al die jaren wel dat gezondheid en vitaliteit ook belangrijk zijn maar op de een of andere manier maakte ik het thema vitaliteit ondergeschikt aan de competentieontwikkeling van werknemers en aan het geven van inzicht in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Vitaliteit is voor mezelf een belangrijke waarde en ik ben al heel lang bezig met (duur-)sport, gezonde voeding en het bewaken van de balans in mijn leven. Maar een vertaling van die waarde naar de onderhandelingstafel heb ik tot voor kort niet gemaakt.

In de afgelopen maanden groeide bij mij het inzicht dat de vitaliteit van werknemers misschien wel het belangrijkste aspect van duurzame inzetbaarheid is. Ik realiseerde me ineens dat je nog zo goed geschoold kunt zijn maar als je gezondheid je in de steek laat of als je met een burn-out thuis zit dat je werkvermogen dan laag is ondanks al je competenties.

Om die reden zet de VHP2 dan ook de laatste tijd namens haar leden steeds vaker de volgende thema's op de agenda:

  • Aandacht voor werkdruk en werkdrukonderzoeken
  • Afspraken die bijdragen aan het verbeteren van de werk- / privé balans
  • Afspraken over een vitaliteitsscan of health-checks
  • Aandacht en faciliteiten voor mantelzorgers
  • Bespreekbaar maken van carrièrewendingen

Naast gezondheid en lekker in je vel zitten gaat het bij vitaliteit ook om bevlogenheid en betrokkenheid. Naast het maken van collectieve afspraken haal ik ook veel voldoening uit het voeren van individuele gesprekken met leden over vitaliteit. Als je daar met mij over wilt spreken dan kun je met mij contact opnemen.

Jörg Sauer
Jorg.sauer@vhp2.nl / 06-526 98 581